Seine

vlag frankrijk

Romantiek aan de rivier

De rivier de Seine loopt dwars door Parijs. Eigenlijk heeft hij wel wat weg van de Thames die door Londen loopt. De bruggen die erover liggen zijn erg mooi.

Tijdens een Busreis Parijs van Peter Langhout reizen is vaak een boottocht over de Seine inbegrepen. Voor Busreis Parijs een aanleiding om wat meer over deze rivier te schrijven. Want naast een transportroute is het bovenal een touristische attractie. De populariteit van de rivier is pas echt gekomen toen in 1990 UNESCO een stuk van 12 kilometer als werelderfgoed benoemde. Uiteraard zijn er vele bruggen die er voor zorgen dat de linkerbank en rechterbank met elkaar verenigd zijn. Het gaat hierbij om meer dan 35 bruggen. Ook zijn er diverse eilandjes in de Seine te vinden. De liefhebbers van bruggen zijn in Parijs dus echt op een goede plek. Neem bijvoorbeeld de Pont Neuf, hierop heb je een prachtig uitzicht vanaf de Pont des Arts, een brug alleen toegankelijk voor voetgangers en uiterst geschikt voor een stadspicknick. Of de Pont de la Concorde, een brug die werd gebouwd van de overblijfselen van de Bastille naar haar bestorming in 1789. Ook in de 20e eeuw is er flink gebouwd. Pont Charles-de-Gaulle ziet eruit als een enorme vleugel van een vliegtuig en Viaduc d’Austerlitz uit 1905 is een wel heel elegante brug voor metrolijn 5. Zoals je merkt heeft elke brug zo wel z’n verhaal.

De Seine is niet altijd even vriendelijk en romantisch geweest als hij nu is. In 1910 waren er nog heftige overstromingen. Het Zouave standbeeld stond toen tot zijn nek onder water. Om je een idee te geven: als tegenwoordig de tenen van het standbeeld nat worden gaat het vloedalert aan en wordt het waterverkeer op de rivier gestaakt. Dit standbeeld kun je vinden op de Pont de l’Alma.

De meeste boottours starten in het zevende of achtste arrondissement bij de voet van de Eiffeltoren. Ze gaan langs het de Latijnse buurt en Notre-Dame. Dan langs de rechter oever via de Joodse buurt Marais en het Louvre. Het leuke om Parijs vanaf een boot te bekijken is het totaal andere perspectief dat je krijgt. We hopen dat je van de Seine en haar bruggen kunt genieten tijdens je busreis Parijs. De gids op de boottour zal vast nog veel meer te vertellen hebben. Dit is natuurlijk maar goed ook, anders hoef je niet meer te gaan.

Busreis Parijs top 3


Handige reistips & deals

Kerst in Disneyland Parijs

Het promofilmpje voor kerst in Eurodisney is weer heel sfeervol geworden. Er zijn kerstbomen, ijsbanen en mooie kerstshows. Ook al je Disney vriendjes en vriend...

kerstboom

Fijne feestdagen vanuit Parijs!

Het is alweer bijna kerst. Nog een klein weekje kertsmarkten in Parijs en daarna maakt de Franse hoofdstad zich klaar voor het nieuwe jaar. Ook Busreis Parijs b...