Arc de Triomphe

vlag frankrijk

De Arc de Triomphe is de triomfboog van de Parijs. Als je naar de Champs Elysees gaat kom je er waarschijnlijk sowieso langs. Dit imposante bouwwerk is dan ook echt niet te missen en is een van de meest kenmerkend en opmerkelijke structuren van de stad. Napoleon gaf in 1806 de opdracht om de triomfboog te bouwen ter ere van de overwinningen bij Austerlitz. Het monument werd pas in 1836 voltooid onder de vlag van Koning Lodewijk Filips.

De Arc de Triomphe is 50 meter hoog en werd ontworpen door Jean-Francois Chalgrin. In 1811 liep de bouw vertraging op door de dood van de Architect en de tegenvallende militaire resultaten van Napoleon. Op de Arc worden een viertal historische vertoningen afgebeeld in het relief. Het gaat hier om gebeurtenissen uit de Franse geschiedenis zoals de Marseillaise (Uittocht van Vrijwilligers in 1792), de Vrede met Oostenrijk in 1810, de Opstand van 1814 en de Vrede van 1815. In de binnenkant van de boog zijn de namen van 558 generaals gegraveerd. Er zijn ook nog dertig schilden boven de boog met daarop de belangrijkste overwinningen van Napoleon.

In 1920 werd het lichaam van een onbekende soldaat geborgen onder de Arc de Triomph. Dit graf van de Onbekende Soldaat werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog naar het voorbeeld van de Engelse tombe in Westminster Abbey. Ook brand bij de Arc de Triomphe het eeuwig branden brandend vuur in nagedachtenis van alle gesneuvelde onbekende soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit vuur werd in 1923 aangestoken.

De Arc de Triomph ligt midden op een van de drukste rotondes in Parijs, de Place Charles de Gaulle, aan de westelijke kant van de Champs Elysees. Een tip van Busreis Parijs: Ben je niet comfortabel met het rijden in druk verkeer, vermijdt deze rotonde dan rond spitsuur. Het kan namelijk een ware chaos zijn met flink veel toeterende Parijse automobilisten die samenkomen op twaalf banen.

Het is mogelijk om de Arc de Triomphe te beklimmen. Dit kan via de 284 treden tellende trap, of met de lift.

Busreis Parijs top 3


Handige reistips & deals

Kerst in Disneyland Parijs

Het promofilmpje voor kerst in Eurodisney is weer heel sfeervol geworden. Er zijn kerstbomen, ijsbanen en mooie kerstshows. Ook al je Disney vriendjes en vriend...

kerstboom

Fijne feestdagen vanuit Parijs!

Het is alweer bijna kerst. Nog een klein weekje kertsmarkten in Parijs en daarna maakt de Franse hoofdstad zich klaar voor het nieuwe jaar. Ook Busreis Parijs b...